Kellemes olvasgatást!

Pest

Négyfelömlős henger készítése utángyártott hengerből

Sós Antal   2009-04-20Több leírás is készült már az elmúlt időkben, és újabban is hengerfaragásról. Most egy olyan leírásba fogok, amely az utángyártott hengerekkel rendelkező Simsonos társaimnak szól.

Tudvalevő, hogy ezekből a hengerekből (Almot, WR) nem lehet roncsolás nélkül kivenni az öntöttvas hüvelyt. Ennek ellenére, én már láttam egy ilyen hengerből sérülésmentesen kimelegített perselyt (a gazdája szedte ki állítólag melegítéssel), amit faragás után melegen, szépen visszahelyeztem a hengertestbe. De ez csak kivételes eset volt, tehát ezzel nem is érdemes tovább foglalkozni.

Kezdjünk is bele.

Legelőször készítenünk kell egy papírsablont, amelyen kivágjuk a pótfelömlők csatornáját. Ezek betájolásához jó támpontot ad a főfelömlők és a szívónyílás helyzete.


Kivágott papírsablonok

Vigyázzunk, hogy megfelelő távolságot tartsunk a felömlőktől és a szívónyílástól is, mert munka közben könnyen átszakadhatunk valamelyik nyílásba. Ha kész a sablon, akkor helyezzük be a hengerbe, pozicionáljuk a szívónyílás és a főfelömlők segítségével, rögzítsük egy darab szigszalaggal, hogy ne tudjon elmozdulni, és rajzoljuk át alkoholos filctollal a hengerbe a pótfelömlők csatornáit.


A sablon átrajzolása a hengerfalra

Vegyük ki a sablont, majd egy dugattyú és tolómérő segítségével mérjük és rajzoljuk fel a hengerfalra a megváltoztatott vezérlésű nyílások új helyzetét.

A hengerfalra felrajzolt új csatornák kimarását, és a meglévő csatornák, nyílások módosítását egy flexibilis tengelyű barkácsgéppel tudjuk megoldani. Ilyen gépeket barkácsáruházakban, párezer forintért be lehet szerezni. Tapasztalataim szerint majdnem mindegy, hogy milyen márkát választunk, én egy Einhell tipusúval dolgozom már öt éve. A szénkefék cseréjén kívül semmi gondom nem volt vele eddig. Viszont a flexiszár azon részének, amibe a maró- és köszörűfejeket befogjuk, tehát a fogantyúnak kis méretűnek kell lennie, mert egy vastagabb, hosszabb nyéllel egyszerűen nem férünk el a hengerben. Ezért nem tudok pl. Dremel szárat használni.


Flexigépek

Ne essünk neki a hengernek védőszemüveg nélkül, mert akár maradandó szemkárosodást is szenvedhetünk.


Köszörűk, marók, védőszemüveg

A csatornák kinagyolásához csapos csiszolókorongot használok. Itt leírom a tipusát is: 10*20*3 1A60M5V. Fontos a kő anyaga, összetétele, nekem ez vált be. Van olyan kő, ami nem kopik, de a hengerfalat is alig koptatja, és van olyan kő is, ami pillanatok alatt elfogy.


Köszörű- és marófejek

Munka közben ügyelni kell arra, hogy a készülő vájúból minduntalan ki akar ugrani a köszörűkő. Ha kiugrik és mélyebben beleszántunk a hengerfalba, akkor a hengert sajnos fúrni kell majd. A marófejek használatakor ez szintén fennáll. Reszkető kezű aggastyánok és elvonókúra alatt állók ne is kezdjenek neki egy ilyen henger készítésének.


A pótfelömlő csatornájának bemarára köszörűfejjel


A kinagyolt pótfelömlő csatorna

Ha készen van a két ferde csatorna, amit egészen az alutestig átmartunk, akkor a hengert kíméletesen de szilárdan rögzítenünk kell egy asztalhoz. Én erre a célra pillanatszorítókat használok. A bátrabbak satuba is foghatják, de ettől állat módon meghúzva deformálódhat a persely. A rögzített hengeren, fúrógépbe fogott 6-os fúrószárral egybenyitjuk a főfelömlő csatornáját a hengerfalba mart csatornával. Figyeljünk a helyes szögre és kis terheléssel nyomjuk a fúrógépet, mert ha 120 kilóval rátámaszkodunk, akkor átfúrjuk az asztalt is.


A pótcsatorna benyitása a főfelömlő csatornájába

Ha készen vagyunk a művelettel, akkor érdemes egy erősebb marószárral a kipunyílást is kinagyolni.


A kipunyílás- és csatorna bővítése, kinagyolása


A kipunyílás kinagyolása

Ezután kézbe fogjuk a hengert, és különböző alakú marófejekkel felbővítjük a meglévő és az új csatornákat. Nagy fordulaton és erősen nyomva a marófejeket, hamar teleragadnak aluval, és ilyenkor nem haladunk a melóval. Többen gázolajat használnak ennek kiküszöbölésére, én csapvizet használok a marófej hűtésére. A számba veszek fél kancsó vizet és gondos célzás után egyszerűen a célterületre köpök egy csinos kis vízsugarat. Ettől magához tér a marófej és viszi az alut, mint a vajat. Gázolajjal nem tanácsolom ugyanígy végrehajtani ezt a műveletet. Dremel és Proxon marófejeket használok, amelyeket barkácsáruházakban vagy a két cég internetes üzletéből be lehet szerezni. A felömlők fellövési szögeinek kialakítása nagyban függ attól, hogy hogyan férünk el a hengerben a marószárral. Lehetőség szerint lapos szögeket próbáljunk kialakítani.


A felömlők finomítása


A felömlők finomítása 2


A fúrt pótcsatorna bővítése


A felömlők és a csatorna finomítása

A felömlők finomításánál ügyeljünk arra, hogy egyszerre nyisson a négy felömlő, tehát a felső éleik egy magasságban legyenek. Ennek ellenőrzésére sajnos gyakran a hengerbe kell dugnunk egy dugattyút.


A felömlők felső élei

A szívó- és kipunyíláshoz elég jól hozzá lehet férni, tehát különösebb gondunk nincs vele. A szívónyílást lefelé könnyű bővíteni, felfelé bővíteni sajnos nehézkes. A kipunyílást próbáljuk meg trapéz alakúra kialakítani, ez az alak szolgálja legjobban a henger gyors kiürítését az elégett gázoktól.


A kipunyílás finomítása


A majdnem kész kipunyílás


Kész kipunyílás

Az ALMOT henger szívócsonkja a gyáriéhoz hasonlóan, viszonylag jó kialakítású és jól is bővíthető. A WR jelzésű henger(Mofakeres) csonkja viszont elég szerencsétlen kiképzésű, középen összeszűkül.


Szívócsonkok

Ennél mindenképpen érdemes az ún. hattyúnyakban lefelé bővíteni a csonkot, de csak óvatosan, mert alul hamar átszakad. Ha mégis megtörtént a baj, akkor már csak a lyuk behegesztése, esetleg ragasztása segíthet.

A kész henger nyílásainak éleit törjük le tűreszelővel vagy egy vékony, kemény tárgyra csavart csiszolóvászonnal. A hengert összeszerelés előtt mindenképpen jól mossuk el benzinnel, és nagynyomású levegővel fújassuk ki a csatornákat.

Mivel az elkészült hengerünk a megváltoztatott vezérlés miatt, magasabb fordulatszámon fog muzsikálni, valószínűleg jobban is melegszik majd. Ezért érdemes a Sajtos mester-féle kúpos Keystone dugattyút alakalmazni a hengerhez.


Sajtos-féle Keystone

Ezekhez a hengerekhez Mihu tervezett nagyon jól használható kipufogót, amit mindenképpen érdemes elkészíttetni.


Almot 60 terv


Almot 70 terv


SA60kipu Mihu


SA70kipu Mihu


Kipu

Még pár kép:Sok sikert kívánok a munkához.

 

Írta:Sós Antal -santyi-

A cikk az SKM tulajdona, adatvédelmi szabályzatunk itt található!