Üdvözöllek Mester, mi készül itt ebben a bográcsban???
Akár ezzel a mondattal is kezdődhet, az első HPP. Hohóóó! Ezek a rövidítések
az emberek nagy mániája, de lassan el is magyarázom, hogy mit takar. A H
nem kérdéses: Hajdúsági! P betűs szóból nagyon sok létezik. Például pálinka, de az
itt nem lesz. Aztán ott a Pulyka, ami itt az alföldön is megtalálható, ez talán
már közelebb van, de ez sem az igazi. Aztán itt a férfiember nagy bartája, a
p**a, nos ne malackodjuk tovább! Tehát a középső P bötű a pörkölt, perkelt,
paprika (Cseh), papricaş (Román). Külfölfön keverik a gulyással, mert az alapja
hasonló. Az utolsó P pedig, a ma oly divatos Party kifejezés. A party:
párt, társaság, összejövetel, vendégség, zsúr; (katonai) különítmény,
(katonai) osztag. Amelyik tetszik helyettesítsétek be :)!
Néhány szóban, aki nem ismerné a pörköltet :) :
"Mindenekelőtt olyan paprikával készült ételekről van szó, amelyek a magyarok
körében is igen kedvelt Pörkölt. Utóbbi csak a két világháború között vált általánossá. Elődjének tekinthető a hagymás-paprikás
mártás (tulajdonképpen pörkölt alap), a Tunges (mártós), amelybe a németek
tojást vertek vagy kolbászszeleteket vágtak."
(forrás:
http://www.valtozovilag.hu/rx/rxmanemet.htm)
Hogyan készül:
"A húst mosd meg, töröld szárazra, és vágd 2-3 centis kockákra. A zsiradékon
párold üvegesre a felkockázott hagymát, majd a tűzről levéve szórd meg
pirospaprikával, s azt keverd el benne. Utána önts hozzá 1 dl vizet, és
időnként megkeverve fedő alatt lassan süsd zsírjára (vagyis addig párold, amíg
a fölös víz távozik - addigra a hagyma úgy megpuhul, hogy később szétfőve sűrű
szaftot ad). Dobd rá a húst, s nagyobb lángon, folytonos forgatás-keverés
mellett, pörköld a húst (míg a felülete fehér nem lesz). Fogd vissza a tüzet,
add hozzá a felaprított paradicsomot és paprikát, sózd, fedd le, és párold
puhára a húst a saját levében. (Ha a lé elfogyna, mindig csak egy kicsi vízzel
pótold.)"
forrás: (http://www.csomopont.hu/konyha/a_r_t/recept/024.htm)
Most azonban rábízzuk Sallay Mesterre, hogyan fogja elkészíteni számunkra ezt a
nagyszerű ételt. Az biztos, hogy csalódni nem fogunk, hiszen számunkra a
"főszakács úr", a legfinomabb, legsoványabb húsokat, a legízletesebb fűszereket
fogja összeválogatni.
A másik jómadár pedig itten látható a képen (nevét nem áruljuk el), pedig vállalta
hogy lesütteti számunkra az alföldön kapható legízesebb kenyeret, olyat amilyet
ember még nem is evett. Csak azért teszi ezt, hogy Nektek minél izletesebb legyen
a Gyuri által elkészített étel.
Summázzuk az eddig ismerteket!
Mindenkit meghív szeretettel a házigazda Sallay Gyuri, hogy a Gyűrű utca 7
szám alatt található házikója kertjében, 2007. március -idusa után 10 nappal - tehát 25. napján
ahol is -délelőtt
11 órai kezdettel- elkészíti számunkra 2007 eddig legfinomabb szabadtűzön készült, illatával
magával ragadó, ízével felülmúlhatatlanúl a Hajdúság legynagyszerűbb ételét a
Pörköltet és hozzá elfogyaszthassuk a Sanyó által fáradságos munkával egészen Hajdúnánásról
leszállítmányozott friss, ízletes és ropogós kenyeret. Hozzá elfogyasztható és
majdnem kötelezően is felkínált a vegyessavanyúság és üdítő ízlés szerint!
Kérlek benneteket, hogy jelentkezzetek, hogy az adagok számát megállapíthassuk!
Nem kell attól tartani, hogy éhen maradtok!
Kérek szépen minden Simson Klubos
és érdeklődő barátomat, hogy az
ebédhez legyen kedves
1.127 L üzemanyag árával (300 Ft)
járuljon hozzá a házigazda kiadásainak
enyhítése érdekében!
Előre is köszönöm!
Azokat az érdeklődőket is szeretettel várjuk, akik csak érdeklődnek a klub iránt
vagy éppen nem szeretik a pörköltet, de résztvennének egy jó beszélgetésben,
eszmecserében!
2007.03.03
Meghívó agitáció: Dreamer