Események, Rendezvények:

Pest

Első HPP!
2007-03-25

Üdvözöllek Mester, mi készül itt ebben a bográcsban???

Akár ezzel a mondattal is kezdődhet, az első HPP. Hohóóó! Ezek a rövidítések az emberek nagy mániája, de lassan el is magyarázom, hogy mit takar. A H nem kérdéses: Hajdúsági! P betűs szóból nagyon sok létezik. Például pálinka, de az itt nem lesz. Aztán ott a Pulyka, ami itt az alföldön is megtalálható, ez talán már közelebb van, de ez sem az igazi. Aztán itt a férfiember nagy bartája, a p**a, nos ne malackodjuk tovább! Tehát a középső P bötű a pörkölt, perkelt, paprikaš (Cseh), papricaş (Román). Külfölfön keverik a gulyással, mert az alapja hasonló. Az utolsó P pedig, a ma oly divatos Party kifejezés. A party: párt, társaság, összejövetel, vendégség, zsúr; (katonai) különítmény, (katonai) osztag. Amelyik tetszik helyettesítsétek be :)!

Néhány szóban, aki nem ismerné a pörköltet :) :
"Mindenekelőtt olyan paprikával készült ételekről van szó, amelyek a magyarok körében is igen kedvelt Pörkölt. Utóbbi csak a két világháború között vált általánossá. Elődjének tekinthető a hagymás-paprikás mártás (tulajdonképpen pörkölt alap), a Tunges (mártós), amelybe a németek tojást vertek vagy kolbászszeleteket vágtak."
(forrás: http://www.valtozovilag.hu/rx/rxmanemet.htm)

Hogyan készül:
"A húst mosd meg, töröld szárazra, és vágd 2-3 centis kockákra. A zsiradékon párold üvegesre a felkockázott hagymát, majd a tűzről levéve szórd meg pirospaprikával, s azt keverd el benne. Utána önts hozzá 1 dl vizet, és időnként megkeverve fedő alatt lassan süsd zsírjára (vagyis addig párold, amíg a fölös víz távozik - addigra a hagyma úgy megpuhul, hogy később szétfőve sűrű szaftot ad). Dobd rá a húst, s nagyobb lángon, folytonos forgatás-keverés mellett, pörköld a húst (míg a felülete fehér nem lesz). Fogd vissza a tüzet, add hozzá a felaprított paradicsomot és paprikát, sózd, fedd le, és párold puhára a húst a saját levében. (Ha a lé elfogyna, mindig csak egy kicsi vízzel pótold.)"
forrás: (http://www.csomopont.hu/konyha/a_r_t/recept/024.htm)






Most azonban rábízzuk Sallay Mesterre, hogyan fogja elkészíteni számunkra ezt a nagyszerű ételt. Az biztos, hogy csalódni nem fogunk, hiszen számunkra a "főszakács úr", a legfinomabb, legsoványabb húsokat, a legízletesebb fűszereket fogja összeválogatni.












A másik jómadár pedig itten látható a képen (nevét nem áruljuk el), pedig vállalta hogy lesütteti számunkra az alföldön kapható legízesebb kenyeret, olyat amilyet ember még nem is evett. Csak azért teszi ezt, hogy Nektek minél izletesebb legyen a Gyuri által elkészített étel.




Summázzuk az eddig ismerteket!

Mindenkit meghív szeretettel a házigazda Sallay Gyuri, hogy a Gyűrű utca 7 szám alatt található házikója kertjében, 2007. március -idusa után 10 nappal - tehát 25. napján ahol is -délelőtt 11 órai kezdettel- elkészíti számunkra 2007 eddig legfinomabb szabadtűzön készült, illatával magával ragadó, ízével felülmúlhatatlanúl a Hajdúság legynagyszerűbb ételét a Pörköltet és hozzá elfogyaszthassuk a Sanyó által fáradságos munkával egészen Hajdúnánásról leszállítmányozott friss, ízletes és ropogós kenyeret. Hozzá elfogyasztható és majdnem kötelezően is felkínált a vegyessavanyúság és üdítő ízlés szerint! Kérlek benneteket, hogy jelentkezzetek, hogy az adagok számát megállapíthassuk! Nem kell attól tartani, hogy éhen maradtok!

Kérek szépen minden Simson Klubos
és érdeklődő barátomat, hogy az ebédhez legyen kedves
1.127 L üzemanyag árával (300 Ft)
járuljon hozzá a házigazda kiadásainak enyhítése érdekében!
Előre is köszönöm!

Azokat az érdeklődőket is szeretettel várjuk, akik csak érdeklődnek a klub iránt vagy éppen nem szeretik a pörköltet, de résztvennének egy jó beszélgetésben, eszmecserében!

2007.03.03

Meghívó agitáció: Dreamer

A rendezvényre eddig összesen 13 tag jelentkezett.