Események, Rendezvények:

Pest


Már füttyent a rigó!


Szép napra ébredtek a somogyi Betjárok március 16-án. Túl voltunk a 15-ét sokkolló, terroristatámadásokkal fenyegetőző "csőcselék" hömbölgését misztifikáló ünnepségen, még a nap is mosolygott ránk az égről. Bizony, ebben a tavaszi időben már füttyent a rigó - ahogy azt Tiby bácsi lencsevégre is kapta. Kezdődik tehát az igazi motoros idény, indulnak a Simsonok, beindul a motoros élet, olykor még - kis szerencsével - a motor is.

A meghirdetett időpontban, pontosan 9 órakor, legújabb Betjár, Valter Kálmán (Piki) érkezett meg a motorkarbantartó akcióra. Őt rövidesen követe MIKI (persze megint Opellel jött, nem Simsonnal L) aztán jöttek sorban a többiek: Suhi, Krumpli, Tiby bácsi, Taki, Jocó, Purczi úr, Yan-Chee, Cseri Doki, és természetesen Töpi, mint a házigazda legcsintalanabb simsonosa. A végére még Denny is megérkezett automobilon, mivel reménytelenül gyújtáshibával küzd a mai napig.
Szinte kivétel nélkül hoztak a népek valami cuccost a bográcsban főzendő hagymásbabhoz, mivel köztudottan ez a simsonosok népi eledele. Még Suhi karambolos babkonzervje is a bográcsba került, ami majdnem eljutott a tavalyi Simsonálisra, de csak Kecskemétig jutott. Ezt a Betjárok közül csak Purczi úr nem kamelja, a franc a finnyás ízlésibe! : Ki főzőkolbit hozott, ki babkonzervet, ki mindkettőt, de akadt a népek közt, aki Egri Bikavért (Krumpli) meg jó sört (Yan-Chee).Ezek után bemutattam a Betjároknak az utángyártott termékek egy-egy jeles példányát, azaz egy km óra meghajtó íves fogazású kereket, meg egy hollandert a benzincsaphoz. Ez utóbbival kapcsolatban MIKI rögtön meg is jegyezte, hogy "persze, mert azzal a baromi erőddel meghúzod, mint állat", pedig nem is. Csak az öreg Csepel szerszámkészletéből azzal az eredeti villáskulccsal.Aztán elkezdődött a nap fénypontja: Ráraktam az emblémákat a végre elkészült tankomra. MIKI igen csak dicsérte Ildikó asszonyt, mivel ő vágta ki ezeket az igen jól sikerült matricákat, és közben szakadatlanul fikázta, Tiby bácsival együtt, a láncvédőmet, melyet köztudottan erkély virágtartó-alátétből ekecsültem. Krumpli azonban a védelmemre kelt, szokásos "Jó ez!" szlogenjével.: Utána kezdődött a brigéciolos motormosás, melyet az 51-esemen, a Szúnyogon, és Krumpli motorján gyakoroltunk.Ezen az akción Töpike is részt vett. Előszeretettel turkált bele a kipufogó csövekbe, hogy aztán körbejárván a frissen mosott gépeket, a trutyis kezével azokat jól összekenje. : Időközben a fikázás átterjedt Cseri Doki gépére a kötöző dróttal megoldott kipufogó felfüggesztés miatt JAz idő elteltével az éhség is növekedett. Nosza, gyorsan rakjunk tüzet, elő a bogrács, meg a többi szajré, és kezdjünk főzni! Ezt Yan-Chee, és Jocó bevállalta. Hááát, a tűz meggyújtása hasonlóképen történt, mint egy motorindítás. Szóval a 9. nekifutásra. JEzt csak azért mondom, mer miközben főtt a kaja, motorpróbát tartottunk. Ahogy MIKI videója is mutatja, nem volt egyszerű némelyik gép indítása. J Kipróbáltuk Yan-Chee, Jocó, és jómagam motorját. Na, meg a Szúnyogot is. MIKI véleménye szerint ez ugyan nem Simson, de "ez az a jó barát, amivel nyugodtan elszaladhatsz a sarki fűszereshez, vagy szükség esetén a munkahelyedre." Túrázásra alkalmatlan, de - ahogy MIKI mondta - nem is arra való.
Időközben megfőtt a hagymás bab, lekerült a Zanóca elé az asztal, a székek, a tányérok, és már neki is láttunk a kosztoláshoz. Hát mindenkinek elmondhatom, hogy ilyen finomat még nem ettem. Hiába, ügyesek voltak a szakácsok. JEbéd után egy kicsit még beszélgettünk, aztán lassan-lassan mindenki hazaindult. Másnap ugyanis Takihoz voltunk hivatalosak egy kis kerítés ekecsülésre, Patcára. Ezen a programon igazán nem tudtam részt venni, mert szombat reggel bejelentkezett a lányom, hogy itt óhajtja tölteni a hétvégét. Csak annyit tudtam megtenni, hogy Krumplit felvezettem a tett színhelyére. De erről beszéljenek Tiby bácsi képei, aki még végig is videózta az egész 2 napos programot, melyből majd év végén egy jó kis film fog keletkezni.Az biztos, hogy jól éreztük magunkat, és nagy elánnal fordulunk a következő túra felé, mely Ecseny községet érinti. Reszkessenek az ecsenyi polgárok, mert mennek a somogyi Betjárok!
Jó gyújtást!


Kaposvár, 2007. március 28.Szöveg:

Szabó Tamás (Indy)

Fotók:

MIKI

Összerendezgette:

Horváth Miklós

Domokos Ádám

Valter Kálmán