Események, Rendezvények:

Pest

Oldtimer Show 2019

2019-04-05: Pest megye
Jelentkezők: 0

A Somogyi Betjárok filmet néznek és ekecsülnek
2007-01-27


Igen hideg nap volt ez a januári hétvége, 27-én. Ennek ellenére a vártnál többen jelentkeztek a kiírásra, és még ennél is többen jöttek el.
Délután 3-ra lett megbeszélve a tali, de Taki és Tiby bácsi már negyed órával előbb megérkezett, Taki Ford Tranzitjával. Ők voltak a meglepetés. Aztán jöttek a többiek is, Denny és Krumpli, valamint Rugdalózó. Ő hozta a családját is, feleségét Szilviát és Mikes fiát. Őket Ildikó asszony látta vendégül babazsúrra. Így a legfiatalabb klubtag se unatkozott. Rugdalózó azért hozta el a motorját, hogy mérjük ki, hogy hány voltos rendszere van a villanygyárnak, tudniillik eléggé le van csupaszítva az elektromos rendszere, és szeretne akkumlátort, irányjelzőt és dudát.No de ehhez milyen, 6, avagy 12 V feszültségre kalibrált cuccosokat gyűjtögessen-e be? Dilemmájának fő okát az adta, hogy a trafó 12 V-os, a lámpában az izzó, pedig 6. Erre Tiby bácsival rögtön, mérés nélkül is megadtuk a választ. Egyértelműen 6 V-os. A trafó mindegyik Simsonban 12 V-os, ez az intenzívebb szikraképzés miatt van, de 6 V-ossal is ugyanúgy, üzemszerűen működik. Taki is alátámasztotta véleményünket, amikor megnézte a nyaktáblát, ugyanis 1983-as a gép gyártási éve, ekkor pedig még nem használtak 12 V-os rendszert.Aztán Denny motorjának gyújtását vettük górcső alá. Valahogy ez a 20 ezer forintért vásárolt elektronikus gyuszi nem akar igazán úgy működni, ahogy a nagykönyvben meg van írva. (Lehet, hogy ezért adták ilyen olcsón? J Sajnos a stroboszópém bekakukkolt, még Krumpli motorjánál, így csak egy indikátor óra állt rendelkezésünkre az előgyújtás pontos beállításához, de Taki így is megbirkózott a feladattal. Hiába, a tapasztalat sokat jelent.Eközben jómagam a múltkor alapozóval lefújt tanknak adtam a második adagot. A héten szépen kigitteltem, hát most adjunk a képibe. Tiby bácsi megjegyezte, hogy ebben a hidegben valószínűleg hópelyheket fog kiköpködni a festékszóró. Szerencsére nem így történt, bár kétségtelen, hogy a száradási idő kissé meghosszabbodott.
Tiby bácsi - aki egyébként végigfagyoskodta a műveleteket, majd inkább bement a kazánházba melegedni és cicukat simogatni - büszkén mutatta be legújabb szerzeményét az S50-hez és S51-hez egyaránt használható blokkszéthúzó kézi készülékét. Így a jövőben, ha nagyobb mérvű ekecsülésre kerül sor, nem kell a blokk széthúzásához a hidegvágót és a nagykalapácsolt használni, szívesen kölcsönadja a szerkentyűt.Aztán Tiby bácsi és Taki el is mentek, mert egyéb dolguk volt. Ekkor érkezett meg Bereknyei Jani, egy szatyor sörrel. No, előkerült a ropi, pattogatott kukorica, burgonyaszirom, Chio chips, és már nyomultunk is föl a nappaliba, a TV elé.


Töpi fiam is segített eleinte a kazetta előkeresésében, aztán inkább elaludt. J Na, előkerült a megfelelő kazetta, de Denny már korábban jelezte, hogy ő is hozott egy filmet. Nem is akármilyet, egy amatőr filmet, ami egy pályázatra készült. Nagy meglepetésünkre a film rendezője és főszereplője nem más, mint Tiby bácsi!

Röviden arról szól a történet, hogy megunta a Dallas c. sorozatból Jockye cselszövéseit, és mást akart nézni. A cégek által forgalmazott műhold vevő szetteket drágának találta, így saját maga ekecsült egy Trabant ablaktörlő motorral forgatható parabola antennát, amivel 300 adót tud fogni. Nagyon tanúságos volt a történet. A közel 20 perces előfilm után következett a főfilm, a cseh gyártmányú "Örökség, azaz gutten tág faszikáim" című mű megtekintése. Erről nem írok semmi különöset, de mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg. Tömény szatíra az egész az elejétől a végéig. Mi végigröhögtük az egészet.
A film végére elfogytak a ropogtatni valók, elfogyott a sör is, meg a vendégek is. Denny és Krumpli maradtak a legtovább, ők már szakadó hóesést élvezvén motoroztak haza. Ilyen akciót máskor is szervezünk, hiszen mindenki remekül szórakozott, igen jól éreztük magunkat.


Kaposvár, 2007. február 1.Szöveg és fotók:

Szabó Tamás (Indi)

Összerendezgette:

Horváth Miklós