Kellemes olvasgatást!

Pest

Tank, illetve egyéb (rozsdás) alkatrészek citromsavazása

Kovács Balázs   2012-06-20





Előszó:   Mostanában a fórumon sokat irkáltak a citromsavas rozsdamarásról és mivel nekem is aktuális volt a téma, kipróbáltam a szép eredeti fényezésű, belül gusztustalanul rozsdás tankomon.

Először nem nagyon tudtam, hogyan álljak neki (nagyon a neten se találtam semmit), kétségeim voltak (leszedi-e a fényezést ha mellé megy stb.), de mondtam: lesz ami lesz, - és nekiálltam.

 



Kellékek:

  • a tank űrtartalmának megfelelő mennyiségű víz
  • citromsav (100gramm kb. 3literenként)
  • (lehetőleg) literes mérőedény
  • megfelelő nagyságú fazék
  • merőkanál
  • tölcsér

 



 



Előkészítés: Először mosd ki a tankot kavics vagy csavar, illetve víz segítségével, hogy a nagyobb dzsuva darabokat eltüntesd. Csavarj rá egy benzincsapot. Keress egy olyan valamit (pl. doboz) amire biztonságosan fel tudod rakni-támasztani a tankot vízszintesen. Helyezd bele a tankba a tölcsért és ezzel nagyjából elő is készítettük.

 



Recept (S51 tankhoz, 1személyre) Kimérsz kb. 8,7liter vizet a fazékba, beleöntesz 300gramm citromsavat (nekem ez a keverési arány vállt be) majd felteszed a   gáztűzhelyre keverés közben melegíteni. Nem kell, hogy 100°C-os legyen, elég ha olyan 50-60 fok körül van. Majd ha már elég meleg a kotyva, akkor tedd takarékra, merőkanalazz egy litert a mérőedénybe majd öntsd a tölcsér segítségével a tankba, ezt addig csináld ameddig meg nem telik a tank.

 



 

Várj türelmesen legalább 1 napot, hagyd pihenni a tankot. :)

 



2. nap: Keress egy olyan helyet ahova nyugodtan kiengedheted a tankból a lötyit. Én nem szenteltem különösebb eseményt a redva eltávolítására, egy hirtelen mozdulattal felfordítottam a tankot és hagytam, hogy a beöntő nyíláson kifolyjon. Ezután alaposan öblítsd ki a tankot, majd tedd napsütötte helyre száradni.

 



 



 



 



A cikk az SKM tulajdona, adatvédelmi szabályzatunk itt található!